Takuto, елегантният ресторант за ръчно изработени ролки, ръководен от японския готвач Такуя Ватанабе

Takuto, ресторантът на суши майстора Такуя Уатанабе, ви кани да хапнете деликатните рибни рулца изправени. Офертата за храна за вкъщи е идеална за пикник в провинцията.
Неотдавна ви разказахме за тенденцията за ръчно свиване на ролки, когато Hando Parisian Handroll отвори врати на две крачки от Le Bon Marché. Сега тенденцията се разпространи и в останалата част на Левия бряг с откриването на друг ресторант за ръчни рула в квартал Сен Жермен дьо Пре: Takuto (бивш Kaïto).
ЗАТОПЛЯНЕ
На 3 февруари 2025 г. Такуто участва в традициите на Сецубун – японски национален фестивал, който отбелязва настъпването на пролетта според древния лунен календар. Ден, който се отбелязва с ритуали (включително хвърляне на бобени зърна, предназначени да изплашат демоните и да донесат щастие) и с дегустация на ехомаки – дълго маки, направено от 7 съставки, което се изяжда изцяло в мълчание по посока на ехото (тази година към запад/югозапад), за да бъдем щастливи до края на годината.
По този повод ресторантът предлага House ehōmaki като едно ястие, състоящо се от червена риба тон, тлъста риба тон, японски омлет, краставица, сладка тиква, шисо и сусам; както и гарнитури към него. Към всяка поръчка ще се предлага и боб, така че можете да се отдадете на щастливото си хвърляне!
Начело е суши майсторът Такуя „Таку“ Уатанабе, бивш главен готвач на ресторанта Jin, отличен със звезда „Мишлен“, придружен от Дейвид Мемми, който вече ръководи ресторантите Mems и Birdy. Двамата партньори разширяват границите на японската традиция до краен предел с този мини ресторант, който пресъздава атмосферата на рибните пазари в Токио. Тук няма места за сядане, а само маси за правостоящи и щанд, където можете да се насладите на бърза ръчна рулетка, все още стоейки пред очите на готвача и неговия екип.
Със своите небесносини стени и маси от кубичен син мрамор с жилки, наподобяващи вихрите на вълните, този ресторант представя най-добрите продукти, които се появяват от вълните. Трябва да се каже, че привидната простота на ръчното руло се съчетава единствено с прецизността, която се изисква при избора на качествени продукти и вековни приготовления.
Тези оризови рулца, заобиколени от водорасли и пълни със сурова риба, зеленчуци или тофу, се основават на три основни елемента: благородна риба, отлежала няколко часа, хрупкави водорасли и обработка на ориза, която умеят само истинските майстори на суши.
В Takuto ръчните рулца се предлагат като част от обедно меню от 3, 4 или 5 рулца, поднесени със супа мисо и салата от водорасли и краставици (съответно 24, 31 и 40 евро), като част от меню без гарнитури със същия брой рулца (20, 27 и 36 евро) или по меню с класически рулца (6-12 евро за руло) и фирмени рулца (12-13 евро за руло). Вярно е, че някои биха сметнали тези цени за много скъпи за количеството в чинията.
Сред любимите ни продукти са рулото Kaito Maki (12 евро) с торо, червен тон, маринована тиква, шисо и сусам; рулото Ebi Tempura (13 евро) с темпура от скариди, краставица и лист шисо; рулото от змиорка (12 евро) с омлет тамаго и сусам; и пикантното веганско руло от моркови (7 евро) с чили паста и шисо.
Ако към това се прибавят салата от раци (8 евро), тартар от риба тон ( 16 евро) и зеленчукови туршии (7 евро), сметката се увеличава още повече, но ако имате пари, защо да се лишавате?
От есента на миналата година йодираните продукти на Takuto се предлагат за разнасяне и доставка в Париж и вътрешните предградия в специално пригодени опаковки, които опазват продукта и свежестта на рецептите по време на транспортиране!
sortiraparis.com